Baselworld 2012: Alpina Heritage Pilot

Alpina pilotski satoviIzgleda da će za mnoge proizvođače satova 2012. godina biti godina pilotskih satova a švajcarski proizvođač satova Alpina nije izuzetak. Na predstojećem Baselworld 2012 sajmu Alpina će predstaviti novi model za čiji dizajn je inspiracija pronađena u pilotskim satovima iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.

Kućište Alpina Heritage Pilot sata, na kojem su uočljivi detalji brušene i polirane završne obrade, je izrađeno od čelika i ima prečnik od 50mm što i ne treba da čudi obzirom na činjenicu da su se pilotski satovi pre nekoliko decenija proizvodili u sličnim dimenzijama. Naravno, ne treba zaboraviti ni na današnje modne trendove gde su veliki satovi izuzetno popularni i imaju dobru prolaznost na tržištu, pogotovo kod mlađe populacije, pa je verovatno i to jedan od dodatnih razloga zbog kojih se Alpina odlučila na izradu sata impozantne veličine.

Alpina pilotski satovi
Brojčanik je čist i pregledan, osobina koju mnogi cene i priželjkuju da vide na ručnom satu dok satni markeri zajedno sa kazaljkama imaju SuperLuminova premaz zahvaljujući kojem je znatno olakšano očitavanje vremena u mraku.
Alpina pilotski sat
Krunica sata prati dizajn i proporcije kućišta a zahvaljujući njenoj veličini, navijanje mehanizma i podešavanje vremena je izuzetno lako. Jedan interesantan detalj koji se ne viđa često na satovima novije proizvodnje jeste “hunter style” kućište koje ima poklopac izrađen od punog čelika koji zatim prekriva poklopac sa prozorom od safirnog stakla. Na ovaj način, vlasnik sata može u svakom trenutku da uživa u pogledu na mehanizam a da pritom ne mora da strahuje od oštećenja staklenog poklopca.
Alpina pilotski satovi
Satni mehanizam je mehanički, ručno navijani, Alpina kalibar AL-435 koji prema specifikaciji proizvođača ima autonomiju rada od 42 sata. U osnovi, reč je o ETA 6498 satnom mehanizmu kod kojeg je prilikom dekoracije Alpina ugravirala svoj logo što se, po nekom “sam Bog će ga znati kakvom” nepisanom pravilu, svrstava u modifikaciju čime proizvođač stiče pravo da mehanizmu dodeli svoju oznaku. U svakom slučaju, radi se o konstrukcijski prilično jednostavnom i kvalitetnom navijaču koji se tokom decenija eksploatacije pokazao kao pouzdan i robustan mehanizam a kada se uzme u obzir da je svoje mesto našao u pilotskom satu, izbor je i više nego adekvatan.
Alpina pilotski satovi

Alpina Heritage Pilot ručni sat će se raditi u limitiranom izdanju od 1883 primeraka, dolazi na kaišu izrađenom od teleće kože i u prigodnoj kutiji koja je napravljena u kombinaciji od drveta i aluminijuma. Za cenu ćemo ipak morati da sačekamo početak Basel 2012 sajma.