Baselworld 2012: Omega Speedmaster Racing

Omega Speedmaster hronografSpeedmaster, jedan od najpoznatijih satova švajcarske manufakture Omega, koji se proizvodi više od 50 godina a koji je između ostalog poznat i kao “prvi sat koji je bio na mesecu” na ovogodišnjem Baselworld sajmu predstavljen je u novoj verziji sa živahnim bojama čime je na simboličan način obeležena višedecenijska veza između brzine i precizne mehanike.

Inače, Omega Speedmaster je prvi hronograf sat kod kojeg je tahimetar skala bila premeštena sa brojčanika na spoljašnju koronu a sam sat je, kada je predstavljen 1957. godine, bio izuzetno cenjen kod profesionalnih i reli vozača zbog svojih hrono funkcija i elegantnog sportskog dizajna koji se i dan danas smatra jednim od najuspešnijih.

Kućište izrađeno od nerđajućeg čelika i promera od 40mm krije mehanički satni mehanizam sa hronograf komplikacijom čije funkcije se pokreću putem stubnog točka. Omega kalibar 3330 poseduje balansnu oprugu izrađenu od silicijuma i co-axial zaprečni sklop a na kompletan mehanizam Omega daje garanciju od četiri godine.

Omega Speedmaster hronograf satovi

Brojčanik je jednostavno prelep. Beli satni markeri na sivoj podlozi zajedno sa podbrojčanicima crne boje omogućili su izuzetnu preglednost i čitljivost koja je dodatno poboljšana i Super-LumiNova iluminacionim premazom nanešenim na markere i kazaljke.

Podbrojčanici poseduju “Clous de Paris” obradu a vešto postavljen unutar malog podbrojčanika na poziciji “6h” nalazi se i prozor za prikaz datuma. Preko brojčanika je postavljeno safirno staklo dok vodootpornost kućišta iznosi 100 metara.

Novi Speedmaster Racing satovi će biti ponuđeni sa čeličnom ili gumenom narukvicom i iako cena još uvek nije poznata, sigurno će privući veliki broj novih kupaca.

Omega hronograf satovi

  • Nikola Loncar

    Po meni pravo osvezenje serije. Nije sat za svaku priliku, ali je za ljubitelje brzine…:)