IWC Schaffhausen Antoine de Saint Exupéry pilotski sat za 2012 godinu

IWC pilotski satovi

IWC Schaffhausen je u godini pilotskih satova odlučio da oda počast francuskom piscu i jednom od pionira svetske i francuske avijacije predstavljanjem novog pilotskog sata, IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition Antoine de Saint Exupéry.

Antoine de Saint-Exupéry je još od ranog detinjstva pokazao veliko interesovanje i želju za avijatičarstvom pa je tako već u svojoj 12. godini imao po prvi put priliku da se otisne u nebeske visine. Ovo iskustvo ostavilo je jak trag na mladog Francuza i deset godina kasnije, Antoine de Saint-Exupéry je i zvanično postao pilot. Dobar deo života proveo je u civilnom vazduhoplovstvu a 1930. godine dobio je i orden legije časti zbog zasluga u aronautici.

IWC pilotski satovi

Za svog života napisao je nekoliko romana a jedan od najpoznatijih je svakako “Night Flight” u kojem se opisuju izazovi kojima se izlažu piloti kao i njihova hrabrost koju iskazuju prilikom savladavanja svih poteškoća sa kojima se suočavaju.

Tokom Drugog svetskog rata borio se kao pilot na strani savezničkih snaga a 31. jula 1944. godine uputio se na izviđačku misiju u svom P-38 Lightning aparatu iz koje se nikada nije vratio. Olupina njegovog aviona je pronađena i izvađena 2003. godine u Mediteranu, nedaleko od Marselja.

IWC pilotski satovi

Novi model IWC pilotskog sata, IWC Schaffhausen Antoine de Saint Exupery, dolazi u 18-karatnom zlatnom kućištu prečnika 43mm i radiće se u maloj limitiranoj seriji koja će brojati svega 500 komada. Brojčanik koji se nalazi iza safirnog stakla sa AR premazom urađen je u prelepoj braonkastoj boji odnosno, kako su ga opisali zvaničnici IWC manufakture, u boji duvana. Postavljeni satni markeri su zajedno sa kazaljkama ispunjeni iluminescentnom supstancom a pored hrono registara i male sekundare, u donjem delu brojčanika se može videti i prozor za prikaz datuma. Poklopac kućišta je obogaćen gravurom koja predstavlja Lightning P-38 aparat kojim se Antoine de Saint-Exupery uputio u svoju poslednju avanturu.

IWC pilotski satovi

Satni mehanizam poseduje hronograf funkciju sa flyback komplikacijom koja omogućava da se štoperica bez zaustavljanja resetuje na nulu i automatski nastavi sa radom. IWC kalibar 89361 je automatik hronograf koji je IWC manufaktura sama razvila i proizvela. Autonomija rada ovog sofisticiranog satnog mehanizma iznosi 68 časova.

Novi IWC Schaffhausen Antoine de Saint Exupery pilotski hrono sat će se, kao što je već rečeno, raditi u seriji od 500 primeraka a sat će se isporučivati sa kožnim kaišem i odgovarajućom preklopnom šnalom napravljenom od 18-karatnog rozog zlata.