Jaeger-LeCoultre AMVOX7 hronograf

jaegerlecoultre satoviAston Martin i švajcarska manufaktura Jaeger-LeCoultre, dve velike kompanije koje predstavljaju oličenje prestiža i društvenog statusa, prethodnih dana obeležile su osam godina zajedničke saradnje predstavljanjem novog luksuznog sportskog sata sa hronograf komplikacijom.

Jaeger-LeCoultre AMVOX7 hronograf, sedma po redu evolucija AMVOX satova, dolazi nam sa izuzetno privlačnim dizajnom i nekoliko veoma zanimljivih tehničkih rešenja među kojima se nalazi i intuitivni način rukovanja hronograf funkcijom.

Jaeger-LeCoultre AMVOX7 hronograf sat spaja svet visokog časovničarstva sa svetom ultimativnih sportskih automobila i inspiraciju za svoj dizajn crpi iz sportskih linija novog Aston Martin Vanquish automobila. Kućište je izrađeno od titanijuma na kojem se ističu delovi sa brušenom i poliranom završnom obradom.

jaegerlecoultre satovi

Brojčanik sa svojim izgledom koji podseća na masku hladnjaka novog Vanquisa na prvi pogled deluje nepregledno ali su svi bitni elementi jasno istaknuti i prilično lako uočljivi. Indikator rezerve snage se savršeno uklapa u kompletan dizajn. Postavljen uz sam rub brojčanika, na poziciji od “10h” do “2h” veoma je jednostavan za očitavanje. U osnovi, kako se glavna opruga navija, dva diska crvene boje se približavaju jedan drugom dok se u potpunosti ne sastave na “12h” poziciji a kako mehanizam vremenom gubi snagu, tako i diskovi počinju polako da se razdvajaju.

Druga novina koja se može videti na Jaeger-LeCoultre AMVOX7 hronograf satu je i poseban, kako ga je JLC nazvao, vertical-trigger chronograph” sistem pomoću kojeg se rukuje samom štopericom. Kao što možete da vidite, standardni tasteri koji pokreću odnosno zaustavljaju hronograf funkciju ne postoje. Inženjeri JLC manufakture su još davne 2005. godine napravili sistem kojim se preko samog kućišta pokreću sve hronograf funkcije a sve u cilju što bržeg i što jednostavnijeg merenja kratkih vremenskih intervala. Jednostavan pritisak stakla na “12h” poziciji pokreće i ujedno zaustavlja štopericu dok se pritiskom u donjem delu brojčanika (na “6h” poziciji) štoperica resetuje na nulu. Kako bi se izbeglo neželjeno pokretanje štoperice, na boku kućišta implementiran je sistem u vidu posebnog “prekidača” koji, u zavisnosti od položaja u kojem se nalazi, blokira odnosno oslobađa hronograf funkcije.

jaegerlecoultre satovi

Kao što svaki Aston Martin pokreće motor koji predstavlja otelotvorenje vrhunskih tehnologija, performansi i kvaliteta, tako i novi Jaeger-LeCoultre AMVOX7 hronograf pokreće mašina impresivnih karakteristika koju će svaki ljubitelj visokog časovničarstva umeti da poštuje. Jaeger-LeCoultre kalibar 756 je mehanički samonavijajući mehanizam sa hronograf komplikacijom sastavljen od 335 komponenti. Sa svojih 28800 otkucaja u satu pruža autonomiju rada od 65 časova i predstavlja sinonim za pouzdanost i preciznost.

Jaeger-LeCoultre AMVOX7 hronograf sat, koji će zvanično biti dostupan tek tokom 2013. godine, moći će da se kupi po ceni od 26000 američkih dolara a sve ljubitelje JLC manufakture i Aston Martina obradovaće i vest da proizvodnja ovog modela neće biti limitirana.