Longines Avigation Type A-7 pilotski sat

Longines satoviŠvajcarski Longines, poznati proizvođač satova sa dugom tradicijom u proizvodnji avijatičarskih satova, nedavno je predstavio novi model sata sa veoma dopadljivim dizajnom ali i sa zanimljivom hronograf komplikacijom koja se ne viđa često u svetu satova. Avigation Type A-7 je novi Longines pilotski sat koji je inspirisan starim modelima koji datiraju iz tridesetih godina prošlog veka a koji su bili namenjeni isključivo avijatičarima vojske SAD.

Longines Avigation Type A-7 pilotski sat nam dolazi sa povećim čeličnim kućištem čiji prečnik iznosi čak 49mm dok se iza safirnog stakla krije izuzetno pregledan i lako čitljiv brojčanik sa velikim arapskim brojevima. Longines je zadržao jednu od najprepoznatljivijih karakteristika koja je krasila nekadašnje pilotske satove a to je brojčanik zarotiran pod uglom od pedeset stepeni udesno kako bi se dobila idealna preglednost prilikom pilotiranja. Naime, kako su piloti tih davnih godina satove uglavnom nosili sa unutrašnje strane zgloba, ovakvo rešenje je bilo idealno jer im je pružalo mogućnost da očitaju vreme bez pomeranja ruku sa samih upravljačkih uređaja aparata kojima su upravljali.

Longines satovi

Međutim, ono što je pored brojčanika zanimljivo kod ovog sata jeste hronograf funkcija i način na koji je rešeno rukovanje štoperice. Naime, za razliku od klasičnih hronograf satova kod kojih se štoperice pokreću i zaustavljaju pomoću jednog a resetujuju pomoću drugog tastera, kod Longines Avigation Type A-7 sata ovo se postiže pomoću samo jednog hrono tastera koji je zgodno skriven u samoj krunici sata.

Mehanizam koji pokreće Longines Avigation Type A-7 pilotski sat jeste kalibar L788 koji je švajcarski proizvođač satnih mehanizama ETA ekskluzivno napravio za potrebe Longines kompanije. Mehanizam radi sa 28800 otkucaja u satu i ima autonomiju rada od 54 sata. Safirno staklo koje se krije iza metalnog poklopca koje se nalazi na zadnjoj strani kućišta pruža nam pogled na mehaničko srce novog Longines avijatičarskog sata.

Longines satovi

Longines Avigation Type A-7 pilotski sat će se isporučivati na crnom kaišu izrađenom od kože aligatora a preporučena cena po kojoj će moći da se kupi iznosi ne tako malih 4900 američkih dolara. No, obzirom na priču koja prati novi model i njegov neodoljivi retro dizajn, na samu tradiciju proizvođača i na izuzetan kvalitet Longines satova, može se slobodno reći da je ovo sat koji u potpunosti opravdava svoju cenu.

Generalni zastupnici za Longines satove za područje Srbije su kompanije BOMAR, Identico i S&L Jewelry & Watches.