Omega Co-Axial 8508 satni mehanizam

Omega mehanizamŠvajcarski proizvođač satova Omega nedavno je u Ženevi najavio novi satni mehanizam otporan na dejstva jakih magnetnih polja. Najavljeni Omega Co-Axial 8508 satni mehanizam otporan je na delovanje magnetnog polja jačine i preko 15000 gausa a za njegov razvoj bili su angažovani mnogobrojni resursi Swatch grupe kao i neki od najboljih inženjera ETA proizvođača satnih mehanizama.

Kako bi se postigla ovako visoka otpornost i sprečio uticaj magnetnog polja na rad satnog mehanizma, Omega je morala da usvoji nove tehnologije i proizvodne procese koji podrazumevaju proizvodnju mehanizma koji ne sadrži gvožđe odnosno materijale podložne uticaju magnetnih polja.

Omega mehanizam

Razvojem novog mehanizma, Omega se pridružila manufakturama kao što su IWC i Rolex koje su poznate po satovima (Ingenieur i Millgaus) otpornim na jaka magnetna polja. Omega Co-Axial 8508 satni mehanizam odnosno njegov prototip predstavljen je u Seamaster Aqua Terra ručnom satu ali se još uvek ne zna da li će ovo biti i prvi model u koji će se ugrađivati novi satni mehanizam. Više informacija biće dostupno tokom održavanja Baselworld 2013 sajma.

Omega mehanizam