ORIS satovi

Oris proizvođač satovaŠvajcarskog proizvođača satova Oris su osnovali Paul Cattin i Georges Christian 1904. godine u švajcarskom gradu Hölstein a prvu zvaničnu radionu Oris je otvorio dve godine kasnije nakon čega je usledio brz razvoj i osvajanje tržišta. Do 1911. godine ova kompanija je imala preko 300 zaposlenih radnika kojima je obezbedila sve pogodnosti i beneficije, kao što su obroci i prevoz, što je u to vreme predstavljalo pravu retkost.

Do 1925. godine, ovaj proizvođač satova je imao svoje objekte u gradovima i opštinama Ziefen, Como, Courgenay, Herbetswil i Holderbank. Oris 1925. godine otvara svoj pogon za galvanizaciju nakon čega se kompanija specijalizuje za proizvodnju pristupačnih ali kvalitetnih satova. Nakon smrti jednog od osnivača, Christian Georga, 1927. godine ulogu generalnog direktora Oris kompanije preuzima njegov zet, Oscar Herzog.

Oris je 1952. godine predstavio svoj samonavijajući satni mehanizam, kalibar 601, koji je i dan danas izuzetno cenjen kod kolekcionara. Do 1960. godine u Oris-u je radilo 800 radnika i ova kompanija se svrstala među 10 najvećih proizvođača satova u Švajcarskoj.

Godine 1968. Oris je uspeo da za svoj satni mehanizam, automatik kalibar 652, dobije hronometar sertifikat od Neuchâtelske opservatorije.

Proizvodnja Oris satova ASUAG grupa (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG, danas poznata kao SWATCH) je 1970. godine otkupila deonice Oris kompanije i time pridodala još jednog jakog proizvođača satova svojoj grupaciji što je rezultovalo čvršćom pozicijom na tržištu. Nažalost, Oris je kod novog vlasnika svrstan u kategoriju proizvođača jeftinih satova što je, nakon ekspanzije satova sa kvarcnim mehanizmima u kasnim sedamdesetim, rezultovalo lošom prodajom na tržištu i otpuštanjem velikog broja radnika. Rukovodstvo Oris-a je 1982. godine otkupilo vlasništvo od ASUAG grupacije, Rolf Portmann je postao predsedavajući a Ulrich W. Herzog je imenovan za generalnog direktora kompanije.

Nakon toga, kreće ponovni uspon ove švajcarske kompanije koja je sebi za cilj postavila da postane jedan od lidera u proizvodnji kvalitetnih mehaničkih satova srednje klase što je vremenom i uspela da ostvari.

Oris se 1996. godine upleo i u muzičke vode sponzorišući Oris London Jazz festival pa se svake godine kreira limitirana serija u čast ovog pravca muzike.