Panerai kalibar p.5000, satni mehanizam sa 8 dana autonomije rada

Panerai kalibar p.5000 satni mehanizam

Duga autonomija rada je jedna od glavnih karakteristika novog Panerai satnog mehanizma ali i deo duge istorije Officine Panerai kompanije. Tokom četrdesetih i ranih pedesetih godina prošlog veka, Panerai je u svoje satove namenjene specijalnim snagama italijanske mornarice ugrađivao veoma kvalitetan i pouzdan Angelus satni mehanizam koji je imao rezervu snage od osam dana.

Panerai se već nekoliko godina unazad ozbiljno posvetio razvoju sopstvenih mehaničkih satnih mehanizama što je rezultiralo sada već povećom paletom vrhunskih proizvoda. Najnoviji mehanizam u toj kolekciji jeste Panerai kalibar p.5000, satni mehanizam na ručno navijanje sa rezervom snage od osam dana, odnosno oko 192 sata.

Panerai kalibar p.5000 satni mehanizam

Sastavljen od 127 komponenti, novi kalibar ima prečnik od 35.7mm i debljinu od 4.5mm dok balansni točak osciluje sa frekvencijom od 3Hz (21600 otkucaja po času). Kako bi Panerai kalibar p.5000 postigao ovako veliku autonomiju u radu, inženjeri ove prestižne manufakture su prilikom konstruisanja mehanizma koristili tanju i dužu glavnu oprugu koja se nalazi unutar dva kućišta.

Panerai je, za sada, kalibar p.5000 razvio samo sa osnovnom funkcionalnošću koja podrazumeva prikaz sati, minuta i sekundi ali to ne znači da u budućnosti nećemo imati prilike da vidimo i evoluciju ovog mehanizma u nekoj hronograf ili gmt varijanti.

Panerai kalibar p.5000 satni mehanizam