Paul Newman Rolex Daytona hronograf od milion dolara

Paul Newman Rolex Daytona hronograf sat

Svetom je ovih dana zavladalo pravo Rolex ludilo i ljubitelji kao i strastveni kolekcionari ovog poznatog švajcarskog brenda sa velikim nestrpljenjem su očekivali da aukcijska kuća Christie započne svoju “Lesson One” Rolex Daytona aukciju satova.

U prepunoj prostoriji u kojoj se odigrala aukcija, na prodaju je ponuđeno pedeset retkih Rolex Daytona hronograf satova koji su veoma brzo pronašli put do svojih kupaca. Međutim, vrhunac večeri je predstavljao Paul Newman Rolex Daytona hronograf (ref.ozn. 6263) koji je dostigao cenu od neverovatnih milion i sto hiljada američkih dolara. Neverovatna cifra za jedan stari sat iz 1969. godine koji se svojim tehničkim karakteristikama ili materijalima ne ističe u odnosu na mnoge druge satove iz tog perioda. Pa zašto je onda ovaj baš ovaj model dostigao sedmocifrenu sumu na aukciji?

Paul Newman Rolex Daytona hronograf sat

Među kolekcionarima Paul Newman Rolex Daytona satovi zauzimaju posebno mesto i veoma su traženi a konkretan model je privukao veliku pažnju zbog svog jedinstvenog brojčanika na kojem se našao “Rolex Cosmograph Oyster” natpis. Kod standardnih verzija ovog sata, brojčanik gotovo uvek krasi natpis “Rolex Cosmograph” ili “Rolex Oyster” što model koji je ponuđen na aukciji čini veoma retkim i očigledno kod kolecionara veoma vrednim primerkom.

Aukcija Rolex Daytona satova “Lesson One” će ostati upamćena ne samo po najskupljem Rolex hronografu već i po činjenici da je svih pedeset satova prodato po ukupnoj ceni od 13,25 miliona dolara.