RADO D-Star 200 satovi

Švajcarski proizvođač satova Rado je svoju D-Star seriju obogatio novim ronilačkim modelima modernog i sportskog izgleda kod kojih su prilikom izrade korišćeni i savremeni materijali poput high-tech keramike po kojoj je Rado već decenijama poznat a koju je gotovo nemoguće izgrebati. Novi Rado D-Star 200 satovi će se raditi u klasičnoj i hronograf verziji i biće ukupno predstavljeno po pet modela od obe verzije.

Razlike će se pre svega ogledati u boji brojčanika i tipu narukvica sa kojima će se satovi prodavati kako bi se potencijalnim kupcima ponudio što veći izbor.

 

Samo kućište je jastučastog oblika (eng. cushion case), izrađeno je od čelika sa poliranim i brušenim prelazima i sa prečnikom od 42mm i debljinom od 12.5mm može se reći da ima idealno odmerene dimenzije. Brojčanik je kod obe verzije prilično pregledan, na njemu nema suvišnih detalja i natpisa dok markeri za sate nisu odštampani već su izrađeni od punog materijala što je uvek dobro videti na satovima višeg cenovnog ranga. Lepo je videti i da se Rado još uvek nije priklonio aktuelnom trendu proizvodnje satova sa izuzetno visokim deklarisanim vrednostima po pitanju vodootpornosti. Novi Rado D-Star 200 su dizajnirani da izdrže pritisak od 20 bara (200 metara) što je za svakog ronioca amatera i više nego dovoljno. Safirni kristal se nalazi sa prednje strane sata ali i na poklopcu kućišta čime se pruža pogled na prelepo dekorisane mehanizme.

D-Star 200 satovi će se isporučivati sa dva tipa mehanizama swiss-made oznake i to sa ETA 2824-2 i sa A05.H31. Oba mehanizma su mehanička sa automatskim navijanjem i dok se kalibar 2824-2 u proizvodnji i upotrebi nalazi već decenijama pri čemu se pokazao kao izuzetno pouzdan mehanizam, A05.H31 donekle predstavlja novinu u svetu mehaničkih mehanizama i biće potrebno vreme da se pokaže kada je reč o pouzdanosti. Kalibar A05.H31 koji će se naći u novim Rado satovima poseduje hronograf funkciju i odličnu autonomiju rada od 54 sata. ETA ga je namenila isključivo za Rado tako da ga nećemo viđati u satovima drugih proizvođača a iako nema previše informacija o ovom mehanizmu, pretpostavlja se da se radi o unapređenom ETA 7750 kalibru.

Cena novih modela za sada nije poznata.


  • Pingback: Andy Murray je novi Rado ambasador - HOROLOGIJA

  • DraganD

    Chrono verzija je odlicna.
    Automatic sa 2824 mi ne odaje utisak pravog ronioca, cini mi se da nije dovoljno napadan. Fali mu malo agresivnijeg dizajna za jedan diver sat. Oba sata su lepa i vise mi odaju utisak dobrih satova za odelo nego alata koji su napravljeni za koriscenje pod vodom.