Soprod Alternance A10 mehanizam, Perrelet “in-house” projekat?

Satovi Perrelet Alternance A10Perrelet, švajcarski proizvođač satova poznat po svojoj Double Rotor kolekciji satova i jedan od prvobitnih konstruktora mehaničkih automatik mehanizama predstavio je svoj prvi satni mehanizam, Soprod Alternance A10 mehanizam, koji je, prema rečima predstavnika Perrelet kompanije, u potpunosti razvijen i izrađen unutar ove poznate švajcarske kuće.

Kompanija Perrelet koja se nalazi pod okriljem Festina grupe krenula je u samostalni razvoj i proizvodnju kvalitetnog satnog mehanizma visoke klase koji će ubuduće pokretati većinu Perrelet satova. Obzirom na dug razvojni put, neophodno znanje kao i izuzetno velika sredstva koja je potrebno uložiti u konstruisanje i izradu satnog mehanizma, uspeh Perrelet kompanije u vidu Alternance A10 satnog mehanizma koji ih vodi ka potpunoj samostalnosti je za svaku pohvalu.

Perrelet navodi da je Soprod Alternance A10 samonavijajući satni mehanizam kod kojeg je nemirnica konstruisana kako bi imala optimalnu efikasnost tokom rada. Pored osnovne verzije mehanizma koja ima standardne funkcije prikaza sati, minuta i sekundi, Soprod Alternance A10 mehanizam će poslužiti za razvoj i izradu mehanizama sa funkcijama poput prikaza velikog datuma, druge vremenske zone ili hronografa. Novi Alternance A10 automatik će takođe imati i nadogradnju po kojoj je Perrelet kompanija poznata a to je centralni dupli rotor koji omogućava efikasnije navijanje mehanizma. Soprod Alternance A10 mehanizam radi sa 28800 otkucaja u satu, ima 25 rubina i autonomija rada mu iznosi oko 42 sata.

Satovi Perrelet

Međutim, postavlja se veliko a samim tim i opravdano pitanje da li je Soprod Alternance A10 mehanizam zaista razvijen unutar Festina grupe ili u celoj priči zasluga pripada nekoj drugoj, daleko ozbiljnijoj časovničarskoj kući. Naime, kada se malo bolje uporedi konstrukcija a zatim i karakteristike Soprod A10 mehanizma sa SEIKO mehanizmom 4L25/4L75 vidi se da je zapravo reč o gotovo identičnom proizvodu što bez ikakve dileme govori da je Soprod A10 zasnovan na mehanizmu SEIKO manufakture.

Ovo je nesumnjivo još jedan dokaz da se kvalitetni mehanizmi ali i satovi ne proizvode samo u Evropi i planinama Jure već da postoje i ozbiljne časovničarske kuće koje se nalaze na Dalekom istoku a koje nikako ne treba podcenjivati. Nažalost, ovo nije prvi put da jedna prestižna švajcarska kompanija koja se bavi proizvodnjom satova preuzima tuđe zasluge, naročito ako te zasluge pripadaju manufakturi kao što je SEIKO.