Zenith El Primero Lightweight hronograf

Zenith El Primero Lightweight hronograf__01
Proizvođač satova Zenith nedavno je predstavio veoma zanimljiv hronograf sat kod kojeg su, prilikom izrade, korišteni visokotehnološki materijali kako bi se postigla veoma mala težina sata, ne dovodeći pritom u pitanje robustnost i pouzdanost sata. Zenith El Primero Lightweight hronograf, koji će biti izrađen u ograničenoj seriji od 100 satova, predstavlja spoj inovativnih tehnologija i modernog dizajna te kao takav odgovara na sve zahteve koji se postavljaju pred jedan luksuzni sportski sat.

Satni mehanizam koji čini srce ovog sportskog hronografa je El Primero kalibar 4052. Kompleksan mehanizam sastavljen od 334 komponente pruža autonomiju rada od zavidnih 50 časova i radi na frekvenciji od 5Hz, odnosno sa 36000 otkucaja u satu. Iako se radi o mehanizmu koji ne predstavlja novinu u svetu satova, Zenith je ovom prilikom otišao korak dalje i prilikom njegove izrade upotrebio materijale poput titanijuma i silicijuma čime je znatno poboljšana pouzdanost u radu ali i povećana otpornost mehanizma na jaka magnetna polja. Primenom ovih materijala, Zenith je uspeo da smanji težinu mehanizma za 15.45 grama što možda mnogima neće izgledati kao mnogo ali u satnoj industriji, ovo je rezultat vredan pažnje.

Zenith El Primero Lightweight hronograf__02

Zenith El Primero Lightweight hronograf__03

Kućište kod Zenith El Primero Lightweight hronograf sata je, u odnosu na svog elegantnijeg Striking 10th brata, poraslo za 3mm pa ima prečnik od 45mm. Zahvaljujući upotrebi savremenih materijala kao što su karbonska vlakna težina sata je dodatno smanjena. Savremeno dizajniran brojčanik, koji pruža delimičan pogled na satni mehanizam, zaštićen je safirnim staklom dok se na kazaljkama i satnim markerima nalazi C1 Superluminova premaz.

Zenith El Primero Lightweight hronograf je sat koji definitivno unosi svežinu među luksuzne sportske hronografe a cena po kojoj će moći da se kupi iznosi 22000 američkih dolara.