Baselworld 2012: Seiko Astron GPS Solar

Seiko ručni satoviSeiko proizvođač satova je na Baselworld 2012 sajmu časovničarstva prikazao novi model ručnog sata sa kvarcnim mehanizmom koji ima mogućnost automatske sinhronizacije vremena putem četiri ili više GPS satelita. Seiko Astron GPS Solar ručni sat je nazvan po prvom kvarcnom satu koji je ova japanska manufaktura napravila krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Seiko Astron GPS Solar će biti dostupan u nekoliko verzija pri čemu će kućište biti ponuđeno u izvedbi od nerđajućeg čelika ili titanijuma. Novi Seiko Astron ima prečnik od 47mm što može da predstavlja problem ljudima sa manjim ili prosečnim obimom zgloba ruke ali obzirom da su veliki satovi aktuelni modni trend, treba donekle razumeti ovu odluku japanskog proizvođača. Deklarisana vodootpornost iznosi solidnih 100 metara.

Seiko japanski satovi

Korona sata je keramička a staklo je safirno sa anti-refleksnim premazom koji je Seiko razvio za svoje potrebe. Ovde treba istaći da mnogi proizvođači satova, pa čak i oni koji pripadaju visokoj i luksuznoj klasi, ne proizvode sve komponente samostalno već ih nabavljaju od drugih, nezavnisnih proizvođača pri čemu ovi putevi neretko vode u Kinu dok je Seiko jedna od retkih pravih manufaktura ( manufaktura sa velikim M ) koja apsolutno sve komponente neophodne za izradu sata izrađuje u svojim radionicama.

Satni mehanizam koji se nalazi unutar ovog povećeg kućišta je kvarcni Seiko kalibar 7×52 koji ima mogućnost sinhronizacije vremena ostvarujući konekciju sa najmanje četiri GPS satelita istovremeno pri čemu će tokom sinhronizacije da se izvrši korekcije vremena i vremenske zone, ukoliko za tim postoji potreba.

Osim ove funkcije, novi Astron GPS Solar ima i funkciju večitog kalendara (perpetual calendar) koji neće morati da se podešava do februara meseca 2100. godine.

Cena za Seiko Astron GPS Solar ručni sat će se kretati od $1880 pa sve do $2600 u zavisnosti od verzije sata i narukvice sa kojom će se isporučivati (guma, metal).