Hajime Asaoka Tourbillon #1

Hajime AsaokaPoznato je da japanski proizvođači satova poput Citizen-a imaju veliki uticaj na tržištu i u časovničarskoj industriji. Seiko, jedan od velike trojke, predstavlja nosioca japanske industrije satova i glavnog konkurenta najvećim i najluksuznijim švajcarskim manufakturama.
Međutim, malo je poznato da u Japanu postoje mali i samostalni proizvođači ovih komplikovanih merača vremena čiji satovi mogu da se svrstaju u visoku luksuznu klasu pružajući izuzetne karakteristike i kvalitet izrade koji može da se poredi sa satovima najpoznatijih brendova kao što je recimo Patek Philippe. Ovi proizvođači se najčešće odlikuju inovativnim rešenjima u konstrukciji mehanizama i satova gde se posvećuje velika pažnja prilikom izrade i gotovo uvek se radi o unikatnim satovima.

Hajime Asaoka pripada toj maloj grupi izuzetno talentovanih časovničara i dizajnera koji svojim radom i entuzijazmom svet satova svakim danom čine sve bogatijim.

Ručni sat koji je nedavno predstavio nazvan je jednostavno Hajime Asaoka Tourbillon. Dizajn koji je atipičan za japansku industriju satova je izuzetno privlačan i jednostavan a da nema natpisa “Hajime Asaoka” i “Tokyo Japan” koji se ističu na brojčaniku, verovatno nikad ne bi pomislili da se radi o ručnom satu izrađenom u maloj ostrvskoj zemlji na Dalekom istoku.

Brojčanik je trodimenzionalan sa vertikalnim teksturama a sa svojim savremenim izgledom i turbilonom smeštenim na “9h” sat neće ostati neprimećen. Kućište ima prečnik od 42mm što za današnje modne trendove predstavlja standardnu veličinu za elegantnije satove ali sa svojom debljinom od gotovo 15mm ne može se pohvaliti baš skladnim dimenzijama.

Hajime Asaoka Tourbillon mehanizam

Mehanizam kao najbitniji element svakog sata predstavlja pravo malo remek delo kada se uzme u obzir da je delo ruku jednog čoveka. Radi na 18000 otkucaja u satu i poseduje jednu od najvećih mehaničkih komplikacija u svetu časovničarstva, turbilon. Trenutno postoji jako malo konkretnih informacija o samom mehanizmu ali po svemu sudeći, prilikom izrade korišteni su i delovi Unitas 6497/6498 mehanizma. Dekoracija, koja je na pojedinim delovima rađena ručno i sama završna obrada su na visokom nivou.

Hajime Asaoka Tourbillon se prodaje po ceni od 6,825,000 japanskih jena što u ovom trenutku iznosi gotovo 68000 evra.

Najnovije na Horologija Forumu