Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon 2 sat na aukciji

jaeger lecoultre satoviAukcijska kuća Antiquorum ponudiće 25. avgusta ove godine u Hong Kongu na prodaju jedan od dragulja visokog časovničarstva, Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon 2 luksuzni sat koji je, u trenutku predstavljanja, izazvao pravu senzaciju u svetu visokog časovničarstva zbog inovativne konstrukcije i kompleksnosti satnog mehanizma. Težeći ka apsolutnom savršenstvu i beskompromisnoj preciznosti, inženjeri i časovničari Jaeger-LeCoultre manufakture konstruisali su tourbillon komplikaciju sa cilindričnom balansnom oprugom. Reverso svih Reverso satova, kako ga danas nazivaju, postao je istog trenutku jedan od najpoželjnijih Jaeger-LeCoultre luksuznih satova među kolekcionarima.

Jaeger LeCoultre satovi

Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon 2 sat ima poveće kućište napravljeno od platine koje je moralo biti donekle redizajnirano kako bi u njega mogao da se smesti mehanizam. Poznavaoci visokog časovničarstva umeće da poštuju kompleksan Jaeger-LeCoultre kalibar 174, satni mehanizam na ručno navijanje koji se sastoji iz 373 komponente i poseduje tourbillon komplikaciju sa cilindričnom balansnom oprugom. Gyrotourbillon se kreće različitim brzinama, pa je tako za potpunu rotaciju unutrašnjeg kaveza potrebno neverovatnih 18.5 sekundi, dok je za kompletnu rotaciju tourbillona potrebno standardnih 60 sekundi. Mehanizam je u potpunosti ručno dekorisan, radi sa 28800 otkucaja u času (4Hz) i poseduje autonomiju rada od 50 sati.

Jaeger-LeCoultre Reverso Gyrotourbillon 2 sat je urađen u maloj i ograničenoj seriji od 75 primeraka i cena mu se kreće oko 300,000 američkih dolara. Antiquorum procenjuje da će ovaj Jaeger-LeCoultre Reverso na aukciji postići cenu između $155,000 i $220,000 ali obzirom na eksluzivnost i tehničko savršenstvo, neće biti neočekivano ako cena bude znatno viša.