Novi IWC Ingenieur Automatic satovi na SIHH 2013 sajmu

IWC ShaffhausenLocirana u malenom gradiću Schaffhausen u severnom delu Švajcarske, prestižna časovničarska kuća IWC za predstojeću godinu pripremila nam je mnogo interesantnih noviteta koji će biti predstavljeni i na SIHH 2013 sajmu. IWC je početkom ove godine najavio da će 2012. biti godina pilotskih satova što je na veoma impresivan način i demonstrirao u vidu novih modela iz Top Gun kolekcije ali ako je ovo bila godina pilota, onda možemo slobodno da kažemo da će 2013. godina biti godina IWC Ingenieur satova.

IWC Schaffhausen je za 2013. godinu uradio kompletan redizajn Ingenieur kolekcije a među novim modelima svakako će najinteresantniji biti IWC Ingenieur Automatic satovi. Sportska elegancija upakovana je u robustno i funkcionalno kućište koje je prvobitno dizajnirao briljantni Gerald Genta, poznati, sada već pokojni, dizajner satova koji je udahnuo život mnogim čuvenim satovima velikih i prestižnih kompanija.

IWC Schaffhausen Ingenieur Automatic

IWC Ingenieur Automatic satovi dolaze sa čeličnim kućištem prečnika 40mm unutar kojeg se nalazi mehanički samonavijajući satni mehanizam, IWC kalibar 30110. Primećuje se da je IWC kod novog modela prešao na jeftiniji mehanizam koji je baziran na ETA 2892 kalibru što je pomalo neuobičajen potez u trenutku kada većina luksuznih kompanija plasira satove sa mehanizmima koje su samostalno razvile i izradile.

Međutim, iako je prethodnik imao odličan i veoma pouzdan IWC kalibar 80110 sa pelaton sistemom navijanja, može se reći da je odluka koju je IWC doneo opravdana jer je ETA 2892 satni mehanizam jedan od najkvalitetnijih mehanizama koji se nalazi u serijskoj proizvodnji. Ujedno, ovaj mehanizam je i daleko pristupačniji u odnosu na mehanizme koje je IWC kompanija samostalno razvila što će se verovatno odraziti na konačnu cenu novih modela.

IWC Schaffhausen Ingenieur Automatic

Zahvaljujući ugrađenom mehanizmu novi IWC Ingenieur Automatic satovi imaju i manju debljinu kućišta koja iznosi samo 10mm. Međutim, bez obzira na manje dimenzije u odnosu na prethodnika, zadržane su sve bitne osobine jednog robustnog i radnog sata, poput deklarisane vodootpornosti koja i dalje iznosi zadovoljavajućih 120 metara ili kaveza od mekog gvožđa koji štiti mehanizam od uticaja jakih elektromagnetnih polja.

IWC Schaffhausen sat

Kompanija iz Schaffhausen-a će na SIHH 2013 sajmu predstaviti tri verzije pa će tako, kada se IWC Ingenieur Automatic satovi pojave na tržištu, kupci moći da biraju između modela sa crnim brojčanikom (ref.oznaka IW323902), modela sa srebrnim brojčanikom (ref.oznaka IW323904) ili pak malo luksuznijeg i elegantnijeg modela kod kojeg će srebrni brojčanik krasiti markeri i kazaljke od rozog zlata (ref.oznaka IW323906).

Svi IWC Ingenieur Automatic satovi će se isporučivati sa metalnom narukvicom koja ima preklapajuću šnalu a za cenu ćemo ipak morati da sačekamo početak SIHH sajma.

Zvaničan distributer IWC Schaffhausen satova za Srbiju je Jokić S&L Jewelry & Watches.