Oris predstavio Aquis Depth Gauge ronilački sat

Oris Aquis Depth Gauge ronilački satŠvajcarski ORIS, proizvođač poznat po izradi kvalitetnih i cenovno prihvatljivih mehaničkih ronilačkih satova, nedavno je predstavio veoma zanimljiv model, Aquis Depth Gauge ronilački sat sa mehaničkim dubinomerom. Novi član Aquis kolekcije sa svojim inovativnim rešenjem dubinomera svrstao je Oris u veoma povlaštenu grupu proizvođača satova koji su uspeli roniocima da ponude prave mehaničke ronilačke instrumente.

Oris Aquis Depth Gauge ronilački sat ima čelično kućište promera 46mm koje se, posmatrano spolja, ni po čemu ne razlikuje od ostalih satova iz ponude ovog proizvođača. Robustna konstrukcija kućišta sa prepoznatljivim uškama za narukvicu, jednosmerno rotirajuća keramička korona i krunica na navoj sa štitnicima su detalji koji su postali obeležje Oris satova i nove Aquis kolekcije. Međutim, iza gotovo klasičnog ronilačkog dizajna krije se veoma jednostavno a opet tehnološki veoma dobro rešenje koje je omogućilo da ovaj sat ima i mogućnost merenja dubine zarona.

Oris Aquis Depth Gauge ronilacki sat

Naime, kod ovog sata prilikom izrade dubinomera primenjen je Bojlov zakon pa je tako u specijalno safirno staklo debljine 6.5mm ubušen kanal u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu. Kanal, koji počinje otvorom na poziciji “12h” i zaustavlja se između markera “2h” i “1h”, ispunjen je vazduhom.

Oris Aquis Depth Gauge ronilački sat

Prilikom zarona, vazduh koji se nalazi unutar ovog kanala potiskuje voda pod pritiskom koja ulazi kroz otvor čime se zapravo dobija indikator trenutne dubine zarona koji se može očitati na posebnoj skali označenoj žutom bojom. Najveća dubina koji ovaj dubinomer može registrovati iznosi 100 metara dok deklarisana vodootpornost samog sata iznosi 500 metara što je i više nego dovoljno za većinu ronioca.

Oris Aquis Depth Gauge ronilački sat

Metalni poklopac na kojem se nalazi tablica za konverziju fita u metre krije mehaničko srce sata. Oris kalibar 733, baziran na Sellita SW 200-1 mehanizmu, ima autonomiju rada od približno 38 časova i radi sa 28800 otkucaja u satu a osim prikaza vremena poseduje i funkciju prikaza datuma.

Oris Aquis Depth Gauge ronilački sat predstavlja veliki uspeh ove švajcarske kompanije a po ceni od 3750 američkih dolara gotovo sigurno će zadati udarac konkurenciji i biti veoma interesantan mnogima koji žele kvalitetan i pouzdan ronilački sat sa mehaničkim dubinomerom.