Richard Mille RM 032 Dark Diver Automatic Chronograph sat

Richard Mille ronilački satoviRichard Mille RM 032 Dark Diver Automatic Chronograph je novi ronilački sat luksuzne švajcarske manufakture Richard Mille. Zasnovan na RM 032 modelu koji je predstavljen prethodne godine, novi model sata je urađen sa robustnom titanijumskom konstrukcijom i u mračnom stilu koji odmah na prvi pogled odaje utisak moći i autoriteta.

Kućište sata prečnika 50mm izrađeno je od titanijuma kako bi bilo što udobnije za nošenje a crna boja kućišta postignuta je posebnim tehnološkim postupkom poznatim kao PVD (Physical vapor deposition) koji omogućava da se na materijal u tankom sloju nanese zaštitni DLC (Diamond-like Carbon) premaz. Kućište RM 032 sata ima izuzetno zahtevan proizvodni proces i potrebno je preko 830 operacija i gotovo 11 sati mašinske obrade kako bi se dobilo jedno od najkomplikovanijih kućišta za satove dok je za izradu krunice i hrono tastera potrebno čak 10 dana rada. Nakon obrade, svako kućište prolazi jednočasovnu kontrolu kvaliteta.

Richard Mille ronilački satovi

Svaki RM 032 Dark Diver Automatic Chronograph je urađen prema ISO 6425 standardu, ima deklarisanu vodootpornost od 300 metara a zahvaljujući inovativnim tehničkim rešenjima Richard Mille je osigurao da ne dođe do slučajnog rukovanja krunicom i hrono tasterima tokom zarona ili usled velikog pritiska koji deluje pod vodom. Korona sata, koja čvrsto drži na mestu safirno staklo, je jednosmerno rotirajuća i ima 60-minutnu skalu kojom ronioci mogu da mere proteklo vreme zarona.

Richard Mille satovi

Richard Mille je RM 032 Dark Diver obogatio velikim brojem funkcija pa tako pored prikaza vremena, ovaj ronilački sat ima i mogućnost prikaza datuma i meseca kao i hronograf komplikaciju sa flyback funkcijom koja dozvoljava da se štoperica resetuje na nulu tokom rada bez njenog prethodnog zaustavljanja i zatim automatski nastavi sa merenjem vremena.

Richard Mille ronilački sat

Osim ovoga, postoji i indikator rada mehanizma koji bi verovatno trebalo roniocu da jednim kratkim pogledom na brojčanik stavi do znanja da li je sat u funkciji ili ne dok je pod vodom. Brojčanik nije urađen u klasičnom stilu već je otvoren čime je omogućen pogled na mehanizam i sa prednje strane sata ali je, na žalost, ovakav dizajn u velikoj meri umanjio preglednost i jednostavnost očitavanja vremena te se zbog toga postavlja veliko pitanje koliko je ovaj ronilački sat zapravo upotrebljiv pod vodom.

Skeletizovani satni mehanizam RM 032 ronilačkog sata je Richard Mille manufaktura samostalno razvila i izradila a zahvaljujući posebnom patentiranom sistemu rotor mehanizma ima promenljivu geometriju što za krajnji rezultat ima prevenciju prekomernog i učestalog naprezanja glavne opruge mehanizma. Richard Mille kalibar RMAC2 sa svojih 62 rubina radi na frekvenciji od 4Hz (28800 otkucaja u satu) i ima rezervu snage od približno 50 časova, odnosno oko 45 sati kada je funkcija hronografa aktivirana.

Richard Mille satovi

Richard Mille RM032 Dark Diver Automatic Chronograph sat će se isporučivati na crnoj gumenoj narukvici dizajniranoj da se idealno uklopi u futuristički izgled sata koji će biti proizveden u ograničenoj seriji od samo 30 komada. Richard Mille manufaktura je odlučila da će novi “mračni” RM 032 ronilački sat ponuditi isključivo u svojoj eksluzivnoj radnji na Beverli Hilsu u Kaliforniji.

Cena za sada nije određena ali kada se uzme u obzir prestiž koju nudi Richard Mille, gomila tehničkih inovacija i kompleksnost kućišta i mehanizma kao i limitiranost serije gotovo je sigurno da neće biti mala.