Seiko SKZ325K “Stargate”

SEIKO ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u proizvodnji ronilačkih satova. Razvoj prvih Seiko satova koji su bili namenjeni roniocima počeo je davne 1964. godine a već naredne predstavljen je model koji je mogao da se koristi na dubinama do 150 metara. Obzirom da je u to vreme život ronioca zavisio od mehaničkih satova, Seiko je narednih nekoliko godina uložio veliki trud kako bi unapredio njihov kvalitet i pouzdanost.

Danas je Seiko poznat po svojim satovima i mnogi ronioci širom sveta, pored svojih ronilačkih kompjutera, često tokom zarona na ruci nose i sat ovog proizvođača.

SEIKO SKZ325K

SEIKO je tokom 2010.godine u svoju ponudu uvrstio novi model koji je veoma brzo stekao veliku popularnost širom sveta, kako zbog zanimljivog dizajna tako i zbog samog kvaliteta izrade sata. Novi model ISO sertifikovanog ronilačkog sata pripada Seiko Superior seriji, ponuđen je u nekoliko verzija koje se uglavnom razlikuju u završnoj obradi i tipu narukvice sa kojom se isporučuju a najveću pažnju su privukli satovi sa oznakom SKZ323, SKZ327 i SKZ325 koji će u ovoj recenziji biti i predstavljen.

Seiko SKZ325k Stargate ronilački sat

Prvi utisak koji se javlja kada se sat uzme u ruku jeste da je Seiko sa novim modelom odradio odličan posao. Masivan sat po pristupačnoj ceni kod kojeg svaki detalj odiše kvalitetom i to sve potpisano od strane proizvođača koji ima dugu tradiciju u proizvodnji satova.

Kućište ima pomalo neobičan dizajn koji podseća na skuplje modele iz Seiko Prospex linije. Međutim, i pored pomenute sličnosti, može se reći da je Seiko SKZ325 Stargate dovoljno različit i unikatan i da odlično popunjava prostor između pristupačnijih modela kao što je recimo Seiko SKX007 i neke srednje klase Seiko ronilačkih satova koju predstavlja Seiko SBDC001 “Sumo”.

Seiko skz325k stargate

Prečnik sata, ne računajući krunicu, iznosi 44mm a samo kućište bez metalne narukvice je prilično masivno, što uliva dodatno poverenje kada je reč o izradi i robusnosti sata. Kućište ima elemente brušene i polirane završne obrade pri čemu je sama izrada na višem nivou nego li kod pomenute skx serije. Poklopac kućišta je ušrafljujući i na njemu se, pored podataka o mehanizmu, tipu kućišta i serijskom broju sata, nalazi ugraviran prepoznatljiv Cunami talas koji se nalazi na svim Seiko ronilačkim satovima.

Uprkos prečniku koji iznosi 44mm (gotovo 48mm sa krunicom), u poređenju sa Seiko SKX007 modelom ne deluje velik. Dužina kućišta, odnosno razdaljina između vrhova uški, iznosi 50mm i zbog specifičnog dizajna kućišta koji se odlikuje zakrivljenim uškama sat jako dobro leži na ruci pri čemu se krunica ne zabada u ruku što doprinosi komforu.

Seiko SKZ325 stargate krunica

Krunica je, kao što možete videti na fotografijama, ušrafljujuća i dobro je zaštićena od oštećenja koja mogu nastati udarcima zahvaljujući tome što je integrisana u kućište sata. Seiko inženjeri i dizajneri su ovaj detalj jako lepo rešili i krunica se idealno uklapa i lepo prati liniju kućišta. Dovoljno je velika da se sa njom može lako rukovati ali nažalost, nije potpisana što će verovatno za neke predstavljati razočarenje. Međutim, ovo je očekivano obzirom na cenovni rang i klasu kojoj pripada ovaj model.

Seiko skz325 Stargate

Korona sata je jednosmerno rotirajuća, što danas predstavlja standardnu osobinu kod svih ronilačkih satova, ima akciju od 120 klikova i na njoj se nalazi 60-minutna skala. Iluminacioni marker koji se izdiže na koroni pričvršćen je uz pomoć malog zavrtnja i lepka a interesantno je da je Seiko SKZ325 među ljubiteljima satova nazvan STARGATE upravo zbog pomenutog markera koji podseća na kapiju iz istoimene TV serije. Sama korona ima crnu PVD završnu obradu koja je prilično dobro odrađena. Još jedan zanimljiv detalj koji obogaćuje izgled sata je i alu prsten koji je postavljen na unutrašnjem rubu korone. Staklo je patentirani Seiko Hardlex koji se ugrađuje u veliku većinu satova koje ovaj proizvođač proizvodi. Radi se o ojačanom mineralnom staklu, koje kao što je poznato, ima veću otpornost na udarce dok je, za razliku od safirnog, podložnije grebanju. Konveksnog je oblika i izdiže se iznad korone sata čime je izloženo neželjenim udarcima i ogrebotinama što može da predstavlja problem onima koji Stargate budu koristili kao radni sat.

Seiko skz325k Stargate

Na kazaljke kao i na markere za sate nanešena je SEIKO LumiBrite supstanca koja solidnim intenzitetom svetli prilično dugo čime je postignuto da se u uslovima slabije vidljivosti ili mraka može sa lakoćom očitati vreme. Brojčanik je jednostavan, pregledan i čitljiv. Uočljiv je, za Seiko ronilačke satove, standardan raspored elemenata na brojčaniku sa već uobičajenim natpisima “SEIKO”, “Automatic” i “Diver’s 200m”. Brojčanik je urađen u dva nivou, pri čemu je centralni deo neznatno niži u odnosu na spoljašnji. Markeri za sate su oivičeni plastičnim elementima što opet predstavlja lep detalj i stvara utisak da se radi o modelu iz višeg cenovnog segmenta.

Seiko skz325k stargate

Prilikom kupovine sata preporuka je da se uzme model koji dolazi sa metalnom narukvicom jer obično naknadna kupovina narukvice zna da predstavlja neočekivano veliki trošak pa ušteda koja je prvobitno ostvarena brzo nestane. Narukvica je izuzetno udobna i kvalitetno urađena a sat deluje veoma elegatno kada se ukombinuje sa njom. Svi segmenti su urađeni od punog čelika, uključujući i krajnje linkove tako da sama narukvica ima solidnu težinu. Zamena se, zahvaljujući probušenim uškama na kućištu sata, vrši brzo i lako, pogotovo ako imate namenski alat za zamenu narukvica. Širina narukvice iznosi 22mm, kopča ima ronilačku ekstenziju i potpisana je.

Mehanizam koji se nalazi u unutrašnjosti kućišta je mehanički mehanizam na automatsko navijanje, Seiko kalibar 7s36 koji nema mogućnost zaustavljanja sekundare prilikom izvlačenja krunice niti ima mogućnost ručnog navijanja. Rezerva snage kada je opruga u potpunosti navijena iznosi oko 40 sati a Seiko za ovaj mehanizam deklariše dnevna odstupanja od +40/-25 sekundi. Seiko 7s36 je pouzdan mehanizam i do sada se u upotrebi pokazao dobro a obzirom da se u osnovi radi o 7s26, ne treba da sumnjamo u njegov kvalitet i dugotrajnost. Izmerena odstupanja za ovaj sat su na nivou od 4 sekunde u 24 sata što predstavlja odličan rezultat čak i za satove koji pripadaju luksuznoj kategoriji.

Kada se sve sabere, može se reći da je SEIKO napravio još jedan sat sa odličnim odnosom uloženo/dobijeno pri čemu ima jako malo konkurenata koji mogu da mu pariraju. Glavna mana bi mu bila konveksno staklo koje nije u dovoljnoj meri zaštićeno od ogrebotina ali to bi bila i jedina zamerka koju bi mogla da se izdvoji za Seiko SKZ325 Stargate.

Seiko skz325k Stargate diver

Najnovije na Horologija Forumu

  • DraganD

    Lepo uradjen opis sata. Crni je ok ali za mene je beli lepsi.

  • Nikola Loncar

    Hvala za review ovog jako dobrog sata i zelim puno clanaka, lepih satova, zdravlja i uspeha u novoj godini