SIHH 2012: A. Lange & Söhne Datograph AUF/AB Flyback Chronograph

A.Lange & Sohne satoviA. Lange & Söhne Datograph, luksuzni ručni sat koji je prvi put predstavljen davne 1999. godine, duže od jedne decenije je predstavljao i još uvek predstavlja jedan od najlepših i najpoznatijih mehaničkih satova koje je ova prestižna časovničarska kuća napravila.

Međutim, A. Lange & Söhne je rešio da prestane sa izradom ovog modela i da ga zameni “novim” pa je tako na ovogodišnjem SIHH sajmu prikazan A. Lange & Söhne Datograph AUF/AB Flyback Chronograph.

Novi A. Lange & Söhne Datograph AUF/AB je porastao pa tako promer kućišta izrađenog od platine sada iznosi 41mm a debljina čak 13.1mm što je za rezultat dalo ručni sat modernijeg i skladnijeg izgleda čime će se verovatno privući još veći broj kupaca. Novi model se trenutno radi samo u verziji od platine ali gotovo sigurno ćemo uskoro biti u prilici da ugledamo i modele sa kućištem od 18-karatnog zlata.

A. Lange & Söhne satovi

Brojčanik je, iako redizajniran, zadržao lepotu jednostavnosti i savršene proporcije elemenata. Recimo, kako bi se zadržala idealna proporcija, prozor za prikaz datuma je povećan za tačno 4 procenta. Na samom brojčaniku koji je inače napravljen od srebra primetno je i odsustvo rimskih brojeva koji su na starom Datograph-u predstavljali satne markere a detalj koji jeste novina je indikator rezerve snage (Auf/Ab) koji je smešten u donjem delu brojčanika.

A. Lange & Söhne satovi

A. Lange & Söhne satovi

Mehanizam koji se nalazio u starom Datograph- je zamenjen novim, tehnički i konstrukciji savršenijim satnim mehanizmom koji je razvijen za potrebe novog sata. Kalibar L951.6 se sastoji iz 451 dela i ima autonomiju rada od impresivnih 60 sati što predstavlja značaj korak napred kada se uzme u obzir da je prethodni model imao rezervu snage od 36 sati. Ovolika autonomija omogućena je postavljanjem većeg kućišta glavne opruge. Ovde se nije stalo sa unapređenjima pa je tako Nivarox balansna opruga zamenjena novom koju je potpisala A. Lange & Söhne manufaktura.

A. Lange & Söhne satovi

Kompletan satni mehanizam je ručno sklopljen i regulisan u pet pozicija kako bi se ispunili najstroži standardi u pogledu kvaliteta ali podjednako je bitno naglasiti da su dekoracija, graviranje i završna obrada mehanizma takođe ručno rađeni a to je i jedan od razloga zbog kojih se A. Lange & Söhne manufaktura svrstava u sam vrh u svetu horologije.

A. Lange & Söhne Datograph AUF/AB Flyback Chronograph sa ručno šivenim kaišem od kože krokodila i kopčom od platine može da se kupi za “samo” 69000 evra.

Na kraju, pogledajte i par odličnih fotografija prelepog mehanizma koje je napravio Jason Pitsch, urednik ProfessionalWatches bloga a na kojima se vidi prava lepota i vrhunsko majstorstvo A. Lange & Söhne manufakture….A. Lange & Söhne satovi

A. Lange & Söhne satovi

  • Djordje

    Ova sat treba nositi naopako.tj zadnji poklopac da bude gore i diviti se ovom mehanizmu.Svrha sata,da pokazuje vreme,u ovom slucaju je totalno nebitna.

  • Nikola Loncar

    Umetnost precizne mehanike. Prelepo.