Stižu pametni satovi

Pametni satovi
Jedan od noviteta na tržištu elektronskih gedžeta jesu pametni satovi koji širom sveta sve više privlače pažnju potrošača modernih uređaja.

Pametni satovi su zamišljeni kao nosivi uređaji koji rade u sprezi sa pametnim telefonima i na taj način krajnjim korisnicima pružaju jedinstveno i bogatije iskustvo u komunikaciji pametnih telefona. Ovi elektronski uređaji će korisnicima, zahvaljujući naprednim programima, na svojim ekranima prikazivati informacije sa društvenih mreža, tekstualne poruke, elektronsku poštu, propuštene pozive ili recimo pružati mogućnost puštanja muzike i multimedijalnog sadržaja. Tako je barem u teoriji.

U praksi, za sada, pametni satovi se nisu pokazali preterano upotrebljivim pre svega jer su i dalje preglomazni za svakodnevno nošenje, autonomija im je prekratka a cena i dalje prilično visoka. Međutim, kako najavljuju Samsung, Google, Apple i Sony, vodeće kompanije u ovoj oblasti, ovo će se promeniti sa novom generacijom uređaja kao što su Samsung Galaxy Gear, Sony SmartWatch 2 ili Qualcomm Toq koji nam stižu ovih dana.


Očekuje se da će tržište pametnih satova dostići svoj pravi potencijal tokom 2014. godine kada se procenjuje da će isporučen broj ovih elektronskih uređaja premašiti cifru od pet miliona.

Pametni satovi će u određenoj meri uticati i na tržište klasičnih satova ali gotovo sigurno ne u tolikoj meri da bi u nekoj skorijoj budućnosti ugrozili tradicionalnu časovničarsku industriju.

Najnovije na Horologija Forumu