TAG Heuer MikrotourbillonS

TAG Heuer satoviTAG Heuer je na Baselworld 2012 sajmu najavio da radi na novom ambicioznom projektu koji do sada nije viđen u svetu visokog časovničarstva i u tom trenutku je teško bilo za poverovati da TAG Heuer u tako kratkom vremenskom roku sprema nešto što će nadmašiti njihov tek predstavljeni TAG Heuer Mikrogirder 2000 hronograf sat koji je poneo titulu najbržeg mehaničkog hronografa na svetu i koji je do ovog trenutka važio za najkompleksniji hronograf visoke preciznosti.

Međutim, švajcarska manufaktura je svojim inovativim rešenjima ponovo uspela da iznenadi sve u časovničarskoj industriji sa novim i njihovim prvim modelom tourbillon sata koji je zasnovan na njihovoj mikro platformi i tehnologiji koja podrazumeva rad nemirnice na visokoj frekvenciji.

TAG Heuer satovi

TAG Heuer MikrotourbillonS sat predstavlja prvi mehanički hronograf sat sa tourbillon komplikacijom koji je TAG Heuer proizveo. Njihov prvenac sa kojim se sa punim pravom ponose zapravo ima dva tourbillona a kompletan mehanizam je zasnovan na pomenutoj mikro platformi koja predstavlja spoj dva mehanizma sa dve nezavisne nemirnice i dve glavne opruge od kojih jedna pokreće funkcije hronografa a druga ostale funkcije sata.

Najzanimljiviji deo novog sata je naravno satni mehanizam koji je TAG Heuer samostalno konstruisao i razvio a ono što posebno ističu u ovoj časovničarskoj kući jeste da su od 439 komponenti koje sadrži njihov novi “in-house” mehanizam, sami proizveli sve osim dve balansne opruge.

TAG Heuer satovi

MikrotourbillonS koristi dva tourbillona za merenje vremena pri čemu nemirnica samog sata radi na standardnih 28800 otkucaja u času (4Hz) dok nerminica hronografa radi na frekvenciji od 50Hz što iznosi neverovatnih 360000 otkucaja u satu. Ovo znači da tourbillon napravi punu rotaciju za samo 5 sekundi što mu dozvoljava merenje vremena sa preciznošću od 1/100 sekunde a ujedno mu daje i titulu najbrže tourbillon komplikacije na svetu.

Mehanizam se navija uz pomoć krunice i to okretanjem krunice u jednom smeru navija se glavna opruga hronografa dok se okretanjem krunice u drugom smeru navija glavna opruga koja pokreće ostale funkcije sata. Autonomija rada sata iznosi 45 časova dok, nažalost, hronograf ima rezervu snage od samo 60 sekundi što mu u ovom trenutku ne daje preveliku upotrebnu vrednost. No, sama činjenica da je TAG Heuer ponovo pomerio granice visokog časovničarstva i napravio mehanički tourbillon hronograf visoke preciznosti predstavlja rezultat vredan svake pažnje.

TAG Heuer satovi

Kućište MikrotourbillonS sata je izrađeno kombinacijom 18-karatnog rozog zlata i tantala, veoma retkog metala sivkaste boje koji ima izuzetnu čvrstinu i anti-korozivna svojstva. Dizajn kućišta vuče na TAG Heuer Carrera kolekciju što i ne treba da predstavlja preveliko iznenađenje obzirom na klasičan sportski dizajn koji već decenijama odoleva izazovima vremena kao i činjenicu da im satovi iz ove kolekcije praktično predstavljaju perjanicu ponude, barem kada pričamo o satovima iz serijske proizvodnje.

TAG Heuer satovi

Brojčanik TAG Heuer MikrotourbillonS hronografa je delimično otvoren kako bi se prikazao satni mehanizam koji predstavlja pravi dragulj visokog časovničarstva i umeća TAG Heuer časovničara. Desna strana brojčanika, ukrašena ženevskim šarama u antracit boji, poseduje indikator rezerve snage mehanizma koji je postavljen na “12h” dok su preostala dva podbrojčanika namenjena očitavanju hronograf funkcija. Centralna hrono sekundara prikazuje 1/10 i 1/100 sekunde.

TAG Heuer satovi

Vidi se da se prilikom dizajniranja vodilo računa o svakom detalju na satu. Sve je lepo i kvalitetno odrađeno i kada pričamo o brojčaniku, prilično pregledno što je jedna od osobina kojom se hronograf satovi, pogotovo ovakvi sa vrhunskim komplikacijama, ne mogu često pohvaliti.

Vodeći čovek TAG Heuer manufakture, Jean-Christophe Babin, objavio je da MikrotourbillonS hronograf neće biti proizveden u limitiranoj seriji već da će ući u standardnu ponudu ove kompanije i da će se proizvoditi isključivo po narudžbini. Na tržištu će se pojaviti početkom četvrtog kvartala ove godine a okvirna cena za ovaj najbrži “swiss made” tourbillon hronograf je oko 220000 švajcarskih franaka. Mnogo? Možda ali TAG Heuer je već prodao dvadesetak komada tako da interesanata sigurno neće nedostajati.

TAG Heuer satove u Srbiji možete pronaći kod ovlašćenih zastupnika i distributera Identico i PG Grupa d.o.o.